Alisca Taekwondo Klub
06 20 481 2084
logo

A taekwondoról

Taekwondo

A Taekwondo Kóreából származik. Harcművészet, küzdősport, és a WT taekwondo 2000 óta olimpiai sportág. A Magyar Taekwondo Szövetség a nemzetközi World Taekwondo (WT) tagja. Alapítója és elnöke Patakfalvy Miklós, 8. danos mester.

 

 A Taekwondo mozgásanyaga:

BÁZISTECHNIKÁK: Kéz és lábtechnikák, meghatározott állásokban, illetve haladásban történő kivitelezése. Sok közülük nem használatos a mérkőzéseken (pl. nyakcsapás, térdrúgás), azonban a jó küzdelmi technikához, és a mozgásrendszer megfelelő elsajátításához elengedhetetlen a gyakorlásuk.

KÜZDELEM: Versenyeken a küzdelem full-contact rendszerű, védőfelszerelésekben (mellkas-, fejvédő, stb.) zajlik, páston (szivacsos szőnyegen); súly, nem, korosztály és övfokozat szerinti csoportosítás alapján. A technikákat a láb és a kéz megfelelő részével kell kivitelezni, a test meghatározott területeire. A találatokra 1, 2, 3, 4 vagy 5 pontot lehet egyenként kapni, annak nehézségétől függően. A mérkőzéseken vezetőbíró irányítja a meccset, akinek pontozó bírók segítik a munkáját. Jó ideje elektronikus találatjelző rendszer használatos, gyakran mind a test, mind a fej találatok esetében. Ilyenkor a védőt ért megfelelő erősségű és irányú találat ér pontot. Egy mérkőzés felnőttek esetében 3×2 perc, 1 perces pihenőkkel, gyerekeknél ennél rövidebb meccsek vannak.

FORMAGYAKORLATOK: Egy vagy több képzeletbeli ellenfél ellen végrehajtott védekező és támadó bázistechnikákból összeállított, meghatározott koreográfia szerinti mozgássor.

FORMAI KÜZDELEM: Páros gyakorlatok, meghatározott támadásra védekezés, majd visszatámadás.

ÖNVÉDELEM: Különböző fogásokból, fojtásokból kiszabadulás, ütések, rúgások, szúrások kivédése, és az ellenfél hatástalanítása.

TÖRÉSTECHNIKA: Különböző célpontok (deszka, törőlap, cserép, tégla) törése a tanult technikák használatával, akár azok kombinációjával.

A fentiekben bemutatottak mindegyike, erőnléti és elméleti résszel kiegészítve, előfordul az úgy nevezett övvizsgákon, ahol a tanulók az addig megszerzett tudásukról tesznek tanúbizonyságot a vizsgabizottság előtt. A sikeres vizsgázók egy övfokozatot lépnek előre, melyet az övszínük is jelez. A fekete öv megszerzéséig 10 övfokozat (Kup) van, a fekete övfokozat megnevezése a Dan, mely fokozatai 1-től 9-ig terjednek. A taekwondo mozgásanyagából a küzdelem, a formagyakorlatok és a töréstechnika az, melyekből versenyeket rendeznek, de kizárólag a küzdelem szerepel az olimpián.

Szeretnél csatlakozni hozzánk?

Várunk szeretettel!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!